Welke invloed heeft het verzwikken van de enkel op de statiek en de afwikkeling van de voet?

Het verzwikken van je enkel (inversietrauma) kan op ieder moment gebeuren. Er zijn mensen die regelmatig hun enkels verzwikken. Vaak zijn deze voeten hypermobiel (te soepel in de banden) waardoor het zwikken niet zo’n grote invloed heeft op het functioneren van de voet.

Wanneer je een inversietrauma oploopt, dan heeft dit verregaande gevolgen voor de functionaliteit van de voet. Mochten de enkelbanden afgescheurd zijn, dan is dit zaak voor de orthopeed en de fysiotherapeut.

Maar wanneer je een keer je enkel verzwikt en deze heeft een paar dagen een flink “ei” erop, dan is dat lastig. Je kunt dan een hele tijd uit de running zijn, en denkt dat de blessure vanzelf herstelt. Het kan toch anders zijn. Een verzwikking kan invloed hebben op de statiek én de afwikkeling van de voet. Op korte termijn maar ook op lange termijn.

Voorbeeld uit de praktijk

Een vrouw van 41 jaar komt met hielpijnklachten aan haar linkervoet bij mij in de praktijk. Zij loopt gemiddeld 3x per week hard waarvan:

Daarnaast werkt zij in het ziekenhuis en loopt daar veel op de afdeling.

Diagnose door middel van voet-, schoen- en loopanalyse

De voet-, schoen- en loopanalyse laat zien dat links de hak van de schoen meer versleten is dan rechts. Statisch en dynamisch is er een varus hiel (stand van voet, waarbij de hiel naar buiten is gekanteld) te zien. Bij het voetonderzoek merk ik dat het onderste spronggewricht een beperking heeft in de beweging naar binnen en dat de hiel makkelijk de “zwik” beweging naar buiten maakt.

Gebied waar het onderste spronggewricht zich bevindt

Gebied waar het onderste spronggewricht zich bevindt

Bij de vraag of zij deze enkel wel eens verzwikt heeft, is het antwoord dat dit zeker 6 jaar geleden moet zijn gebeurd. Toen heeft ze enkele weken erg veel last gehad van haar enkel. Zij kon er bijna niet mee lopen, maar het is in de loop van de tijd goed hersteld en nu heeft ze er eigenlijk geen last meer van.

Wat gebeurt er eigenlijk in het voetgewricht bij het verzwikken?

Bij het zwikken kan het os cuboideum verschuiven. Hierdoor kan het onderste spronggewricht steeds minder goed zijn beweging naar binnen, naar buiten en de voorwaartskanteling meer maken. Het is belangrijk dat dit spronggewricht deze bewegingen kan maken. Deze beperking heeft ook invloed op het voorste- en het bovenste spronggewricht. Een beperking van het os cuboideum kan zelfs invloed hebben op het functioneren van de grote teen.

Wanneer het onderste spronggewricht dus beperkt is in de beweging naar binnen en heel makkelijk naar buiten “zwikt”, dan ontstaat er ook een verandering van de stand van de voet. De druk van de voet komt meer op de buitenzijde te liggen. En de voorvoet kan zelfs ten opzichte van de achtervoet naar binnen toe draaien. De voet wordt dan als het ware holler getrokken.

Bij het hardlopen en ook het wandelen ontstaat er een voorwaartse spreiding van de voet. De voet is gewend geraakt om holler te staan maar tijdens belasting wordt hij als het ware uit elkaar getrokken. Dit heeft dus invloed op de hele peesplaat en de spieren en pezen in de voet (intrinsiek) maar ook die naar buiten de voet (extrinsiek) lopen. Een hielspoorklacht kan dan het gevolg zijn.

Verschillende klachten als gevolg van verzwikking

In de praktijk merk ik ook dat verschillende klachten het gevolg kunnen zijn van een verzwikking van de enkel die jaren geleden heeft plaatsgevonden, waaronder:

Omdat het, in dit geval, lang geleden is dat het verzwikken van de voet heeft plaatsgevonden kan het ook een ketenprobleem zijn die de voetklacht veroorzaakt. In dat geval verwijs ik mevrouw door naar de manuele therapeut voor een gehele beoordeling en eventuele behandeling.

Mocht het verzwikken recent gebeurd zijn dan kan de (sport)podoloog dit beoordelen en eventueel behandelen. Een goede schoen kan invloed hebben op zowel de statiek als de afwikkeling van de voet. Een goed advies in sportschoenen is dus heel belangrijk.

Vind een praktijk

Heeft u recent uw enkel verzwikt en blijft u er last van houden? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings