Alles over een verzwikte enkel

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen voet en onderbeen. De enkelbanden (ligamenten), gewrichtskapsel en pezen houden de voet en onderbeen bij elkaar en geven stevigheid aan het enkelgewricht.

Niet elke verzwikte enkel is overigens een verstuikte enkel. Een verzwikking is puur het omklappen van de voet. Vaak vangen de spieren dat moeiteloos op en heb je er geen last van. Pas als de spieren het niet kunnen opvangen en de banden overrekt raken en scheuren, is het een verstuiking.

Hoe ontstaat een verzwikte enkel?

Iedereen, van topsporter tot de meest inactieve persoon, kan een enkelblessure oplopen. Het gebeurt vaak op een onbewaakt moment. Sommige activiteiten geven meer kans op een verzwikking met name bij contactsporten, indoorsporten, of lopen op een oneffen ondergrond.

De voet zwikt meestal naar buiten om, we noemen dit ook wel een inversietrauma.

Wat zijn de klachten van een verzwikte enkel?

De klachten variëren afhankelijk van de ernst van de verstuiking. De enkel doet pijn en begint meestal na een paar uur behoorlijk te zwellen. Steunen is vaak niet meer mogelijk. Door het overrekken kunnen er ook kleine scheurtjes ontstaan. Soms scheurt de hele enkelband, daarbij gaan er bloedvaatjes stuk wat ervoor zorgt dat de enkel dik en blauw wordt.

Wat is de behandeling van een verzwikte enkel?

Het is belangrijk om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen. De volgende maatregelen dienen in acht genomen te worden bij een verzwikking/verstuiking.

  • Ontzie de enkel en probeer er zo weinig mogelijk op te staan
  • Koel de enkel minstens 15 minuten (ijspakking)
  • Na het koelen geeft een drukverband de enkel steun en tegendruk tegen de zwelling
  • Omhoog leggen van de enkel vermindert de zwelling

Voorkom een enkelverzwikking

Een (register) podoloog of podotherapeut kan zorgen voor meer stabiliteit van de enkel na genezing van het inversietrauma en dus zorgen dat u minder snel de enkel verzwikt. Dit kan met de volgende behandelingen:

  • Corrigerende/stabiliserende zolen
  • Schoenadvies
  • Stabiliteit oefeningen

Heeft u nog klachten na een verstuiking/verzwikking. Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland