Chronische pijn

Pijn heeft een functie; het waarschuwt ons lichaam dat er schade is of schade dreigt te ontstaan. Wanneer pijn voor langere tijd blijft bestaan, verliest het de waarschuwingsfunctie. Pijn die langer dan drie maanden aanwezig is of pijn na ziekte of operatie die langer aanwezig blijft dan valt te verwachten, noemen we chronische pijn.

Chronische pijn kan veroorzaakt worden doordat de reden van de pijn blijvend is, bijvoorbeeld bij slijtage aan een gewricht. Maar chronische pijn kan ook veroorzaakt worden door een kapot pijnsysteem. De zenuwen die pijn doorgeven zijn ziek of beschadigd en blijven een alarmsignaal geven terwijl de oorzaak van de pijn eigenlijk niet meer bestaat. Deze pijn heet neuropatische pijn.

Neuropatische pijn voelt anders aan dan ‘gewone’ pijn; elektrisch, schietend, brandend, schrijnend. Soms gaat het gepaard met een grotere gevoeligheid voor pijnprikkels (hyperesthesie), gevoelsstoornis (dysesthesie) of aanrakingspijn (allodynie).

In sommige gevallen is pijn zo overheersend, dat het dagelijks leven negatief beïnvloed wordt; dit kan zich onder meer uiten in vermoeidheid, stemmings- en angststoornissen.

Meer informatie

Wat als de pijn niet vanzelf verdwijnt?

Als uw specialist vaststelt dat uw pijn niet meer vanzelf zal verdwijnen, kan een afspraak worden gemaakt bij een anesthesioloog en een gespecialiseerde podoloog of podotherapeut.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van pijn die niet meer verdwijnt

Er zijn verschillende voorbeelden van behandelingen bij chronische pijn.

Lees meer

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll