Wintersport: een geliefde activiteit waar veel blessures voorkomen

Wintersport is een geliefde activiteit maar kan helaas ook leiden tot diverse voetklachten. Van botbreuken en een ski-teen tot blauwe- en drukplekken en een neuroom van morton, we verkennen de oorzaken, preventie en behandeling van deze veelvoorkomende problemen.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende voetklachten tijdens de wintersport en geven we advies over het voorkomen en behandelen van deze klachten. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Veelvoorkomende breuken

In de jaren ‘60 was een breuk van de enkel(kuitbeen) de meest gerapporteerde aandoening bij skiongelukken. Dit werd ook wel een ‘skiers-ankle’ genoemd. De oorzaak werd geweten aan de lage zachte leren laarzen. De laatste jaren zijn de skischoenen hoger en van hardere materialen gemaakt. Hierdoor zijn het aantal enkel breuken flink afgenomen.

Ook wordt de ‘snowboarders-ankle’ veel gerapporteerd. Dit is een breuk van de buitenzijde van het sprongbeen (talus) in de enkel. Bij het dragen van schoenen gemaakt van zachtere materialen lijkt de kans twee keer zo groot op het ontstaan van enkel blessures en breuken in de voet, zoals bijvoorbeeld van het vijfde middenvoetsbeentje.

De hardere schoenen verkleinen dus de kans op enkel blessures en breuken in de voet, maar vergroten juist de kans op breuken van de scheen- en kuitbeen. Ook verplaatsen de blessures vaker naar de knie. De zogenoemde ‘boot-top’ fracturen, zijn breuken op de plaatst van de bovenzijde van de schoen. Maar ook een breuk van het tibia plataeu wordt regelmatig vermeld. Dit plateau behoort tot het scheenbeen en is onderdeel van het kniegewricht. Dit ontstaat vaker bij skiën door een val van hoogte gepaard met een naar binnen of buiten draaiende beweging (van de ski).

Wintersport en voeten

Andere wintersport gerelateerde voetklachten

Daarnaast kwam ik nog een aantal andere vaak omschreven voetklachten tegen:

  • Een ‘ski-teen’
  • Neuroom van Morton
  • Blauwe- en drukplekken

Een ‘ski-teen’

Dit betreft vaak de grote teen, door druk van de schoen op de nagel ontstaat er een bloeduitstorting onder de nagel (subungeale hematoom). De zwelling van het bloed kan een zeer vervelende pijn veroorzaken onder de nagel. De nagel en top van de teen verkleurt blauw, paars of zelfs bijna zwart. Deze verkleuring verdwijnt uiteindelijk door het (volledig) uitgroeien van de nagel, dit kan maanden duren. Ook kan de nagel soms loslaten.

Een ski-teen kan logischerwijs ontstaan door te kleine schoenen. Maar ook in een te grote of ruime schoen kan de grote teen tegen de voorzijde schuiven.

Neuroom van Morton

De ski en snowboard schoenen van hardere materialen kunnen sneller een beknelling veroorzaken van de zenuw tussen de 3e en 4e middenvoetsbeentjes. Er ontstaan dan gevoelsstoornissen in de 3e en 4e teen, bijvoorbeeld steken, tintelingen of doof.

Blauwe- en drukplekken

Net als de hierboven besproken klachten, ontstaan er veelal klachten door niet goed passend schoeisel. De huid krijgt tijdens de wintersport misschien wel een aantal uren per dag, een paar dagen achtereen veel druk, wrijving en kou te verduren. Dit kan leiden tot blauwe en rode verkleuringen, maar eventueel ook blaren en wonden.

Voorkomen en behandelen van wintersport gerelateerde voetklachten

Om optimaal te genieten van wintersport is het essentieel om voetklachten te voorkomen en effectief te behandelen. Een juiste uitrusting, met name goed passende skischoenen en steunzolen, speelt hierbij een belangrijk rol.

Schoenadvies voor uw skischoenen

Voor de aankoop of het huren van skischoenen is deskundig advies onmisbaar. Wij raden aan dit te doen bij een gespecialiseerde wintersportzaak. Belangrijke aandachtspunten zijn de lengte en breedte van uw voeten. Sommige merken, zoals Salomon, bieden verschillende breedtematen aan, meestal variërend van:

  • Smal
  • Middel
  • Breed

Voor frequente wintersporters is het aan te raden om op maat gemaakte skischoenen te overwegen. Dit kan veel voorkomende problemen voorkomen, omdat de schoenen volledig aangepast zijn aan uw voeten.

Sport steunzolen voor in uw skischoenen

Naast het kiezen van de juiste skischoenen is het ook mogelijk om op maat gemaakte (sport) steunzolen te laten maken. Deze steunzolen zorgen voor een betere drukverdeling en meer comfort in uw skischoenen. Zo voorkomt u een te hoge druk op de voorvoet, wat kan leiden tot een branderig of klemmend gevoel tijdens het skiën.

Skischoenen zijn van nature hard en stug. Echter, met een op maat gemaakte steunzool voelt de schoen comfortabeler aan. De zolen van Podozorg worden volledig op maat gemaakt, gebaseerd op uw uw specifieke klachten.

Bovendien bieden deze steunzolen extra stabiliteit, wat bijdraagt aan beter skiën door meer controle over de ski's. Doordat u uw voeten in skischoenen niet afwikkelt, kunnen vermoeidheid, pijn en beklemmingsklachten van zenuwen of bloedvaten ontstaan. Veelvoorkomende voetklachten bij het skiën zonder (sport) steunzolen zijn onder andere:

  • Brandend gevoel onder de voeten
  • Heen en weer schuiven in de schoen
  • Druk op de bal van de voeten
  • Druk op de wreef
  • Koude voeten
  • Voorvoetpijn (kramp)
  • Beknelling bij de voorvoet
  • Beknelling bij de hiel
  • Kuitpijn
  • Achillespeesklachten
  • Verdoofd gevoel bij de tenen
  • Pijnlijke drukpunten bij de enkel of aan de binnen-/buitenkant van de voeten.

P.S. Vermijd het dragen van lederen zolen in uw skischoenen, aangezien dit door glijden of schuiven blaarvorming kan veroorzaken!

Vind een praktijk

Heeft u last van een voetklachten door de wintersport of wilt u dit juist voorkomen? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Frank Henzen. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings