Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Stella

“Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

Steeds weer dat rotgevoel ergens in de voorvoet en tenen

De podoloog wordt soms even op het verkeerde been gezet

Soms word je in aanvang even op het verkeerde been gezet door de klant en dat maakt het juist zo leuk.

Vaak zien podologen een patiënt met de klacht, ‘Steeds weer dat rotgevoel. Het is net of mijn tenen slapen’, al dan niet anders omschreven. En tijdens deze anamnese is er al een richting waarop te zoeken. De vraag ‘wandelt u veel’ wordt meestal met ‘ja’ beantwoord, als de patiënt dit zelf al niet aangaf met te vertellen dat hij of zij een echte wandelaar is.

Praktijkvoorbeeld

Enige weken geleden dus ook weer deze klacht: dof gevoel bij de tenen, stekende pijn en het dubbele-sok-gevoel. Dus was mijn vraag: ‘Wandelt u veel?’. ‘Nee nooit en nooit gedaan, daar heb ik een hekel aan’, was het stellige antwoord...

Oei, het eerste vermoeden overboord… Althans, de volgende vraag: ‘Wanneer heeft u deze klacht het meest?’ Het antwoord was tijdens fietsen en heel soms tijdens autorijden, maar vooral dus tijdens het fietsen. Dat doet meneer graag en plusminus 50 kilometer per keer, drie keer per week. Juist, even nadenken en terug is het vermoeden. Wel eerst goed uitvragen en onderzoeken of het iets anders kan zijn, de differentiaal diagnose.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zag ik echt slecht schoeisel met dunne slappe zool, deze gebruikt de heer ook bij het fietsen. Een knikplatvoet met flinke doorgezakte voorvoeten, pijn rondom het 3de en 4de teentje, een plopje bij de squeezetest. Dit en meer klopt bij een zenuwbeknelling in de voorvoet genaamd Mortons Neuroom. En dat was het dus ook, de oorzaak toch wat vaag, maar in elk geval redelijk goed te behandelen.

Neuroom van Morton!

Therapiezolen voor het neuroom van Morton

Er is voor deze heer een paar zolen aangemeten met vrijleggen van het neuroom. Fietsen, zo gaf hij aan, gaat weer zonder problemen.

Nog een praktijkvoorbeeld

Deze week weer, dit keer een mevrouw, met dezelfde klacht, zoals dat bij de meeste collega’s wekelijks wel te horen is.

Mevrouw wandelt niet, fiets niet, sport soms, maar is vertegenwoordiger en rijd veel auto. Zij draagt vaak krappe schoenen die paste bij de kleding. Echter achteraf tijdens het gesprek bleek dat er wel degelijk veel gelopen werd van de auto naar klant, slepend met allerlei zware koffers en dergelijke. Echter vertelde de mevrouw was de klacht alleen tijdens het autorijden in de rechtervoet.

Wat is een neuroom van Morton?

Een Mortons neuroom is een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen. Deze zenuw loopt tussen de middenvoetsbeentjes door naar de tenen. Het Mortons neuroom zit meestal in de zenuw tussen de 3e en 4e teen (geteld vanaf de grote teen).

Behandeling van een Mortons neuroom

Niet-operatief

Bij een neuroom van Morton wordt bijna altijd begonnen met een niet-operatieve behandeling. De niet-operatieve behandeling heeft minder goede resultaten dan de operatieve behandeling. Niet operatieve behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:

Operatief

Als het neuroom van Morton op de echo groot is, en de niet-operatieve behandeling niet genoeg helpt, kan besloten worden om te opereren. Met een echo kan beoordeeld worden welk type neuroom de klachten geeft en waar dat neuroom precies zit en hoe groot de neuroom is.

Op basis van die informatie kan er gekozen worden of de verdikte zenuw (neuroom) helemaal zou moeten worden verwijderd of dat er een zenuwsparende operatie uitgevoerd kan worden.

Vind een praktijk

Heeft u last van de bovengenoemde klachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.