Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bernard

“Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

Schoenen in tijden van COVID-19

De zoektocht naar goede schoenen

Deze gedenkwaardige tijd van COVID-19 brengt ons allemaal in situaties waar we nog nooit mee te maken hebben gehad. Sportscholen zijn gesloten, de kappers en pedicures zijn dicht geweest en de winkels zijn gesloten geweest voor niet noodzakelijke boodschappen. Doordat de sportscholen dicht zijn en velen van ons thuis werken lokt de natuur ons naar buiten. We willen wandelen! Met of zonder avondklok is dat een activiteit die nog makkelijk uit te voeren is.

Dan komt ineens het volgende probleem om de hoek kijken: welke schoenen zal ik aantrekken? De dilemma’s stapelen zich op:

 • De nette schoenen zijn voor kantoor
 • De nieuwe sportschoenen met lichte zool zijn eigenlijk voor in de sportschool (maar hoe lang gaat de lockdown nog duren?)
 • De wandelschoenen die al 3 jaar stoffig in de kast staan zitten totaal niet lekker meer

Goed schoenadvies

Normaliter kunt u met deze problemen naar de (register) podoloog of podotherapeut voor een goed schoenadvies, maar tijdens de eerste lockdown heeft de regering anders beslist. Echter is het niet aan te raden om de gehamsterde toiletrollen te gebruiken voor wat meer comfort in die wandelschoenen.

Gelukkig is in deze tweede lockdown de meeste paramedische zorg beschikbaar gebleven en kunnen onze Podozorgers u als fervent wandelaar weer advies geven over de juiste keuze van schoenen. Uw (register) podoloog of podotherapeut kan u naast schoenadvies ook een advies geven over slippers met een uitneembaar voetbed of op maat gemaakte slippers. Zo komt er ineens toch wat duidelijkheid in de wereld van voeten en schoenen! Daarnaast zijn ook de winkels met een beperkt tijdsslot weer open. Goed oriënteren van tevoren is belangrijk, want binnen een beperkte tijd kiezen welke schoen het gaat worden is voor velen van ons haast onmogelijk.

Schoenen in tijden van COVID-19

Goede schoenen

U heeft alles laten aanmeten bij de (register) podoloog of podotherapeut, de zolen zijn gemaakt en u gaat op zoek naar een stel lekkere wandelschoenen waar deze zolen mooi inpassen. Op naar vele kilometers wandelplezier! Maar welke schoenen zijn het beste voor uw voeten? Onze Podozorgers helpen u om de klachten in kaart te brengen en een gedegen advies te geven welk type schoen voor u het meest geschikt is.

Kenmerken van goede schoenen

Een goede schoen kenmerkt zich door:

 • Een goede vorm
 • Een hielslot
 • Ruimte bij de tenen
 • Hakhoogte
 • Afwikkeling
 • Juiste leest

Wat is een leest?

De leest van een schoen bepaalt de pasvorm. Er zijn diverse leesten in omloop. Hoe verder in het alfabet, hoe breder de leest:

 • G is de “gewone”, meest voorkomende leest
 • H is een bredere leest, zowel in de voorvoet als in de achtervoet (breder dan G)
 • K is een nog bredere leest dan de H
 • F is nog een gradatie smaller
 • E is een smallere leest dan de F

Er zijn diverse schoenwinkels die gespecialiseerd zijn in schoenen met een afwijkende leest vorm. Ook voor mensen met een brede voorvoet bestaan er 6 teens schoenen. Tevens zijn er voor de reumatische en diabetische voet schoenen met een elastische neus te verkrijgen. Dit voorkomt dan weer drukplekken en eelt en likdoorn vorming.

Wandelschoenen

In de wandelschoenen zijn er ook modellen verkrijgbaar voor de hallux valgus teen, met meer ruimte bij de voorvoet en een goede afwikkeling in de loopzool. Neem wandelschoenen altijd 1 maat ruimer dan je confectie maat zodat de voet voldoende ruimte heeft om af te wikkelen. Ook deze zijn in categorieën ingedeeld al naar gelang op welk terrein u ze gaat gebruiken.

Advies bij schoenaankoop

Gaat u naar de winkel om een goede schoen te kopen? Let dan op de volgende aandachtspunten

 • U koopt het beste schoenen aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten wat opgezet en koop je de juiste maat.
 • Wandelschoenen koopt u een maat groter dan de confectie maat
 • Laat uw voeten opmeten. In verband met het tijdsslot is het misschien beter om dit bij de podoloog laten doen.
 • Voel of er geen naden en stiksel irriteren
 • Kunnen de tenen vrij bewegen?
 • Sluit de hiel goed aan? Geen slippende hak? Anders moet u verder lezen over blaren!
 • Bij de diabetische voet en reumatische voet is zacht leer een must en de pasvorm bijzonder belangrijk.

Vind een praktijk

Heeft u al het bovenstaande doorlopen? Dan ligt Nederland voor u klaar met de ontluikende lente om ontdekt te worden! Heel veel wandelplezier en bij vragen en klachten bent u altijd welkom in één van onze Podozorg praktijken. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.