Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Lara

“Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

Peesklacht aan de voorzijde van de enkel

Klachten aan de tibialis anterior pees

Rondom de enkel bevinden zich een aantal grote pezen die regelmatig klachten kunnen veroorzaken. Hieronder een omschrijving van de grote pees aan de voorzijde van de enkel, namelijk de tibialis anterior pees.

Locatie en functie

De tibialis anterior pees is onderdeel van de gelijknamig spier die zich aan de voorzijde van het scheenbeen bevindt. Het is de grootste pees aan de voorzijde van de enkel en hecht vast aan de binnenzijde van de voet. De functie van de tibialis anterior spier is het optillen en naar binnen kantelen van de voet. Tijdens het lopen zorgt deze spier ervoor dat de voet rustig en gecontroleerd op de grond kan landen.

Peesklacht aan de voorzijde van de enkel

Symptomen van deze peesklachten

De symptomen zijn verschillend qua ernst van de aandoening. Bij een beginnende irritatie van de pees kunnen er alleen klachten zijn na het belasten van de voet ( lopen of sporten). Bij een forsere irritatie kan er zwelling ontstaan aan de voorzijde van de enkel, of bij de aanhechting op de binnenzijde van de voet. Het optillen van de (voor-) voet is gevoelig en soms ook minder krachtig. Hierbij ontstaan ook startklachten in de ochtend (of na periode van rust) en de belastbaarheid van de voet neemt af.

Als de pees volledig is gescheurd kan de voet niet meer worden opgetild en ook niet meer gecontroleerd worden neergezet op de grond, er ontstaat een zogenaamde ‘klapvoet’. Het moment van ontstaan kan vaak goed worden aangegeven. Meestal zijn de klachten gekomen na een ongelukje, bijvoorbeeld het missen van de laatste traptrede of een onbewuste verkeerde beweging van de voet.

Peesklacht aan de voorzijde van de enkel

Oorzaken van deze peesklachten

Het verouderen van de pees speelt regelmatig een rol. Klachten van deze pees ontstaan vaak bij vrouwen van middelbare leeftijd, terwijl het volledig scheuren van de pees juist vaker gebeurt bij mannen tussen de 60 en 70 jaar.

Overbelasting door het verhogen van de intensiteit van wandelen en hardlopen kan in het algemeen een oorzaak zijn van peesklachten. Specifiek voor deze tibialis anterior pees veroorzaakt heuvel af lopen, voetbal en vechtsporten ( trappen met gestrekte voet ) een extra belasting.

Daarnaast kunnen schoenen met hogere hakken overbelasting veroorzaken op deze spier en pees.

Behandeling van deze peesklachten

Niet-operatief

Een volledige gescheurde pees, die nog niet lang geleden is gescheurd, zal vaak operatief behandeld worden. Een pees die al langere tijd geleden is gescheurd wordt, afhankelijk van de situatie en ernst van de klachten, wel of niet geopereerd.

Een geïrriteerde tibialis anterior pees kent meestal een langdurig herstel, eerder maanden dan weken. Hierin is het verminderen van de belasting meestal noodzakelijk. Vervolgens is het belangrijk om de belasting gedoseerd weer op te bouwen met balans tussen belasting, rust en pijn. De fysiotherapeut kan op dit gebied hulp bieden, ook door middel van specifieke oefeningen.

Daarnaast kunnen therapiezolen, bepaalde schoenen en een nachtspalk een ondersteunende rol spelen.

Oefening om de tibialis anterior te versterken

In deze video tonen we u de oefening om de tibialis anterior te versterken in één of beide onderbenen. U doet deze oefening op blote voeten, met een therapieband die aan een zware tafelpoot is bevestigd.

Lees meer over de oefening

Operatief

Wanneer de pees net is gescheurd, kan deze nog herstellen door de uiteinden aan elkaar te hechten. Een ontsteking van de pees wordt in eerste instantie niet geopereerd. Wanneer ondanks de niet-operatieve behandeling klachten blijven, kan een operatie worden overwogen.

Vind een praktijk

Heeft u peesklachten aan de voorzijde van de enkel? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.