Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Adrie

“Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

Last van zweetvoeten?

Niks om je voor te schamen

Eén van de meest gehoorde verontschuldigingen die voetzorgverleners te horen krijgen wanneer mensen gevraagd wordt de voeten te laten zien, is “sorry, maar ik heb ontzettend last van zweetvoeten”. Veel mensen vinden het gênant om hun schoenen uit te trekken omdat de geur van de voeten en schoenen niet altijd even fris is.

Apocriene en eccriene zweetklieren

Zweetklieren komen over ons hele lichaam voor, gemiddeld 300 per cm2 huid, maar in de huid van onze voeten zitten er relatief meer, ongeveer 500 per cm². Er zijn twee soorten zweetklieren, apocriene en eccriene zweetklieren. De apocriene zweetklieren zijn iets groter en monden uit bij een haarzakje. Onder de voet heb je dus uitsluitend te maken met eccriene zweetklieren. Alle zweetklieren spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur maar ook bij het uitscheiden van afvalstoffen, zoals mineralen en zuren.

Normaal gesproken vormt het zweten van voeten geen probleem en is zelfs noodzakelijk om de huid elastisch te houden en zorgt er zo voor dat de voet betere grip heeft op de ondergrond. Ondanks dat zweet voor een klein deel afvalstoffen bevat, is dat niet wat de geur veroorzaakt.

Er zit een luchtje aan

Op de huid zijn allerlei soorten bacteriën aanwezig die noodzakelijk zijn voor de bescherming van ons lichaam. Op de voeten waar de huid vaak dikker van structuur is vormt zich gemakkelijk eelt. Wanneer dit eelt overmatig aanwezig is, belemmert dit de natuurlijke zweetproductie. Bovendien kunnen er op de huidschilfers van het eelt en in de kloven die daarin kunnen ontstaan, bacteriën ophopen. Wanneer de voet langere tijd warm en vochtig is, ontstaat er bacterie groei. De chemische reactie die hierdoor ontstaat geeft die kenmerkende, onwelriekende geur.

Last van zweetvoeten?

Wat kan ik er zelf tegen doen?

Er zijn bij de drogist diverse middelen te krijgen tegen zweetvoeten, maar veelal heeft dit slechts een deodoriserende werking en wordt er geen oplossing voor het probleem geboden. Soms heeft overmatige zweetproductie een andere oorzaak. Factoren die hierbij meespelen kunnen bijvoorbeeld hormonaal of als gevolg van medicijngebruik of een systeemziekte zijn*. Ook de keuze van schoenen en sokken is van invloed op de zweetproductie.

Tips:

  • Draag schoenen die goed ventileren en het vocht kunnen opvangen (leer of katoen)
  • Wissel zo veel mogelijk van schoenen zodat de schoen de gelegenheid krijgt om op een natuurlijke manier te drogen**
  • Draag iedere dag schone sokken
  • Droog de voeten goed af na het douchen, en indien mogelijk laat de voeten even aan de lucht drogen
  • Bezoek regelmatig een pedicure om het overtollige eelt op de voeten te laten verwijderen
  • Draag sokken waar wol in verwerkt is in plaats van katoen. Katoen neemt wel vocht op maar voert dit niet af, waardoor de voet lang vochtig blijft

Steunzool of geurvreter

Wanneer u steunzolen draagt is het aan te bevelen om met een wisselpaar te werken. De leren bekleding van uw zool heeft het vermogen om vocht goed op te nemen in de vezels, maar zal dit ook op een natuurlijke manier weer moeten afstaan aan de lucht. Met een wisselpaar kunt u de zolen om de dag dragen, wat de levensduur van de zolen ten goede komt en de zolen voldoende de tijd geeft om te drogen. Waar het in het dagelijks leven verstandig is om leren zolen te dragen is het tijdens het sporten niet altijd gewenst. Leer raakt door intensief sporten snel verzadigd van vocht en kan door het gladde oppervlak blaarvorming veroorzaken. Voor sportzolen zal dus vrijwel altijd de keus worden gemaakt voor een kunststofbekleding. Zolang deze uitsluitend tijdens het sporten wordt gedragen zal dit geen problemen geven.

Uw podoloog kan u meer vertellen over de mogelijkheden en wat voor u de beste oplossing is.

Vind een praktijk

Heeft u last van zweetvoeten? Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een praktijk.

Vind een praktijk

*Het verdient aanbeveling om bij extreme vormen van zweten (hyperhidrosis) of zweetvoeten de huisarts te raadplegen.

**Er wordt in dit artikel gesproken over “op een natuurlijke manier drogen”. We bedoel hiermee het aan de lucht drogen, dus niet op een verwarming (dan wordt leer hard) of een andere, versnelde manier van drogen.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.