Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Laura

“Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

Last van een doorgezakte voorvoet?

Alles over de zogeheten ‘spreidvoet’

Een doorgezakte voorvoet wordt ook wel spreidvoet genoemd of met de Latijnse naam ‘pes planotransversus’ aangeduid.

Anatomie

In een voet bevinden zich drie voetbogen, deze zijn nodig om schokken op te vangen en de voet dynamisch te laten bewegen. Er is een mediale voetboog (aan de binnenzijde) die loopt van de hiel naar de middenvoetsbeentjes 1, 2 en 3. De laterale voetboog (aan de buitenzijde), ook deze loopt van achteren naar voren, van het hielbeen naar het 4de en 5de middenvoetsbeen.

Tot slot is er de voorste voetboog. De voorste boog is van binnen naar buiten opgebouwd uit het 1ste t/m het 5de middenvoetsbeentje. Deze bevindt zich ter hoogte van de basis van de middenvoetsbeentjes, dit is waar de middenvoetsbeentjes beginnen, en vlakt af in de richting van de kopjes, aan de kant van de tenen.

Wat is er aan de hand bij een doorgezakte voorvoet?

Bij een doorgezakte voet is de voorste voetboog doorgezakt. Dit resulteert in een verbreding van de voorvoet met een grotere druk aan de onderzijde van de kopjes van de middenvoetsbeentjes.

Wat zijn de pijnklachten van een doorgezakte voorvoet?

De pijnklachten die men kan ervaren bij een doorgezakte voorvoet zijn een scherpe stekende pijn aan de boven- en onderzijde van de voorvoet, en/of brandende pijn onder de voorvoet. Ook worden overmatig eeltvorming en likdoorns onder de voorvoet vaak gezien bij mensen met spreidvoeten.

Andere ongemakken die voort kunnen vloeien uit spreidvoeten zijn een hallux valgus, dit is een scheefstand van de grote teen, wat op zich weer tot problemen kan leiden en een Morton’s neuroom. Dit is een zenuwbeknelling tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Ook kan door de verbreding van de voet de schoen gaan knellen met overdruk tot gevolg.

Wat is de oorzaak van een doorgezakte voorvoet?

Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan een spreidvoet. Zoals een erfelijke aanleg, een reumatische aandoening, het langdurig dragen van hoge hakken, staand werk, overgewicht of een combinatie van deze factoren. Ook vrouwen tijdens de zwangerschap kunnen het gevoel van een spreidvoet ondervinden onder invloed van het hormoon Progesteron dat de weke delen elastischer maakt. Soms blijft de spreidvoet aanwezig na de zwangerschap.

Wat kunt u eraan doen?

Als doorgezakte voeten pijnklachten geven zijn er enkele aandachtspunten te benoemen die de pijn kunnen verlichten of zelfs wegnemen. Zo is het in alle gevallen belangrijk om schoenen te dragen met een stevige zool en een goede afwikkeling. Ook moeten ze een goede breedte hebben om knellen te voorkomen.

Op maat gemaakte steunzolen die de voetvorm corrigeren en voor een goede ondersteuning zorgen zijn essentieel bij de aanpak van de pijnklachten.

Vind een praktijk

Heeft u last van een doorgezakte voorvoet? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.