Wat houdt de ziekte van Ledderhose in?

De ziekte van Ledderhose is een voetaandoening waarbij, in de peesplaat onder de voet, harde knobbels ontstaan. Deze knobbels ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel in de peesplaat onder de voet. De knobbels groeien over het algemeen heel langzaam en bevinden zich meestal aan de binnenzijde van de voetboog. De knobbels zijn echter niet altijd zichtbaar. De oorzaak van deze goedaardige woekering is tot op heden onbekend.

Knobbels onder de voeten (de ziekte van Ledderhose)

1 = hielbeen 2 = knobbel door Ledderhose 3 = peesplaat

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Ledderhose?

De klachten die voorkomen bij de ziekte van Ledderhose verschillen erg per patiënt. Sommigen hebben erg veel last van de knobbel(s) terwijl anderen de knobbel(s) bijna niet voelen. Het ontstaan van de knobbels is in principe pijnloos. Echter kan een afwijkende voetstand leiden tot overmatige tractie aan de peesvezels rondom de knobbels, wat irritatie tot gevolg kan hebben. Deze irritatie kenmerkt zich door een trekkend gevoel en een brandende pijn onder de voet tijdens het staan en lopen.

Ook kan men hielpijn krijgen als gevolg van de overmatige tractie. Door de knobbels onder de voet kan de peesplaat zijn functie niet goed uitvoeren. Hierdoor kan de pees verkorten, wat weer kan leiden tot een afwijkende voetstand.

Knobbels zichtbaar binnen voetboogVerdikking zichtbaar in voetzool binnen rode cirkel

Links: Aan de binnen van de voetboog zijn de knobbels duidelijk zichtbaar.
Rechts: Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Wie krijgt de ziekte van Ledderhose?

Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, zijn er wel een aantal risicofactoren bekend:

  • Erfelijke aanleg
  • Herhaalde schade aan de peesplaat
  • Diabetes Mellitus
  • Chronische leverziekten
  • Gebruik van anti-epileptica
  • Alcoholconsumptie
  • Roken

Hoe behandelt de podoloog/podotherapeut de ziekte van Ledderhose?

Mensen die geen of weinig klachten ervaren, behoeven geen behandeling. Bij mensen met pijnklachten wordt allereerst geprobeerd met conservatieve behandelingen (= niet operatief) de pijn te verzachten. De podoloog/podotherapeut kan daar goed bij helpen.

Schoenadvies

Als de diagnose 'de ziekte van Ledderhose' gesteld is, beoordeelt de podoloog/podotherapeut eerst of adequate schoenen de pijnklachten kan verminderen. Indien dit het geval is, behoeft de patiënt geen verdere behandeling. Bij mensen met Ledderhose is het advies om schoenen te dragen met een dikke, stugge zool die zeer gemakkelijk afrolt. Zo’n schoen kan de spanning op de peesplaat verminderen.

Steunzolen

Goede steunzolen kunnen de spanning op de peesplaat en de druk op de knobbels verminderen. Bij mensen bij wie de knobbels duidelijk zichtbaar zijn, gaat dit vaak goed. Dan wordt er een uitsparing gemaakt op de plekken van de knobbels zodat de druk op de knobbels verminderd.

Echter, niet bij iedereen met Ledderhose zijn de knobbels vanaf de buitenkant zichtbaar. Hierdoor is het mogelijk dat een verkeerde diagnose gesteld wordt, met steunzolen die niet passend zijn bij Ledderhose tot gevolg. Een echografisch onderzoek kan dan uitkomst bieden.

Echografisch onderzoek van de ziekte van Ledderhose

Echografische beelden van knobbels onder de voet

Soms geeft een afwijkende voetstand extra spanning op de peesplaat. Bijvoorbeeld bij mensen met een knikvoet. Deze toename aan spanning kan leiden tot kleine scheurtjes in de peesplaat. Bij mensen met Ledderhose geeft dit extra problemen, omdat de scheurtjes niet normaal genezen. De podoloog/podotherapeut kan steunzolen vervaardigen die de knikstand corrigeert en tegelijk de druk op de knobbels vermindert.

Adviseren en informeren over andere behandelmogelijkheden

Verwacht de podoloog/podotherapeut dat schoenadvies eventueel in combinatie met steunzolen u niet van de klachten zal helpen, of heeft de behandeling onvoldoende resultaat gehad, dan zal de podoloog/podotherapeut u adviseren en informeren over andere behandelmogelijkheden. Denk hierbij aan:

De podoloog/podotherapeut kan bij deze behandelingen alleen een adviserende en informerende rol spelen.

Vind een praktijk

Heeft u last van knobbels onder uw voeten? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll