Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Arie

“Nadat ik de zolen mijn schoenen had gedaan zou ik niets anders meer willen. Ik heb er zoveel baat bij dat ik nu weer 2 paar besteld heb.”

Doorzakkende voeten

Een veelvoorkomende voetklacht

Doorgezakte voeten is een veel gehoorde reden voor een bezoek aan de praktijk. Maar wat zijn doorgezakte voeten eigenlijk? En wat zijn de gevolgen van dit doorzakken?

Ons lichaam verandert naarmate we ouder worden. Door de jaren heen gaat van al het weefsel in ons lichaam, waaronder gewrichten, banden en pezen, de kwaliteit achteruit. Daarnaast kan het zich niet meer herstellen zoals toen we jong waren. In dit verouderingsproces vormen onze voeten geen uitzondering.

Belasting speelt in het verouderingsproces van onze voeten een grote rol. Want ten gevolge van de zwaartekracht absorberen voeten namelijk twee tot drie keer het lichaamsgewicht bij iedere stap die gedurende het leven gezet worden. Aanvullend neemt bij velen de belasting op de voeten toe, doordat ze met het ouder worden toch wat kilootjes aankomen.

Het gebruik van de voeten zal door de loop van de jaren heen zijn tol gaan eisen ondanks dat voeten een geweldige en gecompliceerde mechanica hebben om hier weerstand aan te bieden. De voeten zullen veranderen in functie en in vorm.

Kenmerken van het doorzakken

Eén van de kenmerken van ouder wordende voeten is dat ze magerder worden. Doordat het lichaam anders omgaat met het opslaan van vet heeft dit invloed in hoe voeten eruitzien en aanvoelen. Zo worden de vetkussentjes in de voetzolen onder de hiel en de voorvoet dunner. Hierdoor worden de voeten minder gedempt en zullen er minder schokken geabsorbeerd kunnen worden tijdens het lopen. Dit kan klachten geven bij het lopen op blote voeten of schoenen met dunne zolen op harde oppervlakken.

Sommige mensen ontwikkelen, naast de vetkussenatrofie, eelt en likdoorns wat pijnklachten kan geven. Ook zien we op latere leeftijd vaker afwijkende teenstanden, zoals klauw- of hamertenen. Een ander kenmerk van ouder worden voeten is dat ze doorzakken. Ten gevolge van veroudering en belasting zullen gewrichten, banden en pezen hun sterkte verliezen waardoor de voeten kunnen doorzakken. De voetbogen die de voet in de lengte en in de voorvoet de kenmerkende gewelven hebben worden lager. Daardoor zullen de voeten langer, breder en dus platter worden. Er wordt geschat dat voeten elk decennium na de leeftijd van 40 jaar tot een halve maat groeien. Met name de voorvoet zal in breedte toenemen. Dit noemen we ook wel spreidvoet.

Het is overigens heel normaal dat de linkervoet en rechtervoet niet dezelfde maat hebben omdat een voet groter en de andere voet kleiner is. Slechts bij een derde zijn de voeten exact dezelfde maat.

Draag ik te kleine schoenen?

Ja die kans is groot want uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de bevolking schoenen draagt die ten minste één maat te groot of te klein zijn. Het uiterlijk van de voeten veranderd, maar wat niet iedereen beseft is dat de voeten door het doorzakken groter worden en dat er dus ook een grotere schoenmaat nodig zal zijn. “Ja maar, ik heb al jaren deze schoenmaat.”

Opvallend veel mensen die de praktijk bezoeken reageren verbaasd als hen verteld wordt dat ze een te kleine schoenmaat dragen. Misschien heb je maat 38 gedragen toen je 20 was, maar reken er maar niet op dat maat gedurende het gehele leven gelijk blijft. Want bij iedereen zal gedurende het leven de voeten van vorm en van maat veranderen. Het is dus belangrijk om de voeten goed op te meten in de lengte én de breedte wanneer je nieuwe schoenen koopt.

Er is een makkelijke manier om inzicht te krijgen of de schoenmaat die gedragen wordt de juiste is. Namelijk door de binnenzolen uit de schoen te halen en hierop te gaan staan. Controleer of de voet netjes binnen de zool valt en dat er bij de tenen voldoende ruimte over is zodat de voet kan bewegen in de schoen om goed te kunnen afwikkelen.

Wat is het risico van het dragen van te kleine schoenen?

Door het dragen van te kleine schoenen kan er plaatselijk verhoogde druk ontstaan. Hierdoor ontstaat eelt en likdoorns. Bovendien kan het dragen van een te kleine schoen de biomechanica van de voet en enkel verstoren, waardoor de afwikkeling niet natuurlijk verloopt. Onderzoeken wijzen uit dat het dragen van een verkeerde schoenmaat bijdraagt aan een verhoogd risico (bij meer dan 50%) op vallen bij oudere mensen.

Vind een praktijk

Heeft u last van doorzakkende voeten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Referenties

  • Schwarzkopf, R., Perretta, D. J., Russell, T. A., & Sheskier, S. C. (2011). Foot and shoe size mismatch in three different New York City populations. The Journal of foot and ankle surgery, 50(4), 391-394.
  • Manna I, Pradham D, Ghosh S, et al. A comparative study of foot dimensions between adult male and female evaluation of foot hazards due to using of footwear. J Physiol Anthropol Appl Human Sci 2001;20(4):241-246.
  • Harrison SJ, Cochrane L, Abboud RJ, Leese GP. Do patients with diabetes wear shoes of the correct size? Int J Clin Pract 2007;61(11):1900-1904.
  • Kusumoto A, Ashizawa K. Foot and shoe size of Japanese female university students. J Hum Ergol (Tokyo) 1988;17(1):91-95.
  • Young MJ, Boulton AJ, MacLeod AF, et al. A multicentre study of the prevalence of diabetic peripheral neuropathy in the United Kingdom hospital clinic population. Diabetologia 1993;36(2):150-154.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.