Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Marloes

“Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

De ontwikkeling van een kindervoet

Tot een jaar of zeven zijn de voeten en benen in ontwikkeling

Er zijn veel ouders die zich zorgen maken over de kindervoet en stand van de benen, want zij vormen letterlijk de basis voor de toekomst. Vaak is deze bezorgdheid niet nodig. In de meeste gevallen gaat alles goed en zullen de wankele eerste stapjes van een baby worden gevolgd door een druk drentelende peuter en kleuter. Eenmaal op de basisschool ontwikkelen de kleuters zich doorgaans tot leerlingen die ‘stevig’ op hun benen staan.

Na de geboorte

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Ook voet en beenspieren werken nog niet optimaal. Pasgeboren kinderen hebben zachte, buigzame voetjes die voornamelijk uit kraakbeen bestaan. De platte vorm van babyvoetjes wordt veroorzaakt door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat er een voetholte.

Eerste levensjaar

Rond het eerste levensjaar probeert het kind zijn eerste stapjes. In het algemeen stappen kinderen zelfstandig, rond de leeftijd van 13-15 maanden. Wanneer de voetjes eenmaal belast gaan worden, staan de voetjes eerst ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegingen makkelijker te maken.

Tweede tot vijfde levensjaar

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de beentjes ontstaan. Dit komt vaak voor tot het vijfde jaar. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.

Zesde tot achtste levensjaar

Tussen het zesde en achtste levensjaar herstelt zich de stand van de X-benen. De platvoeten ontwikkelen zich tot een normale voetboog. Tot een jaar of zeven zijn de voeten en de benen nog volop in ontwikkeling.

De ontwikkeling van een kindervoet

Toch naar de podotherapeut?

In een aantal gevallen is het toch raadzaam contact op te nemen met een podotherapeut of (register) podoloog. Bijvoorbeeld als je kind:

  • Klaagt over vermoeidheid in voeten en of benen, of niet lang kan lopen
  • Pijnklachten heeft met lopen of sporten
  • Overmatig struikelt of valt over zijn of haar eigen voeten
  • Afwijkende of kromme stand van de tenen
  • Klachten heeft als gevolg van slecht passend schoeisel
  • Pijn heeft in de enkels, knieën, heupen en of rug
  • Ook na het zevende jaar nog platvoeten of X-benen heeft (hoewel correctie zelfs dan niet altijd nodig is)

Bij de behandeling van kinderen, heeft podotherapie vaak een preventief karakter. Wanneer er een afwijkende stand geconstateerd is, kan het zinvol zijn om preventief podotherapeutische zolen te laten maken, om tijdig klachten te voorkomen. Naast het preventief dragen van zolen zijn de schoenen waarop uw kind loopt ook van groot belang. Een stevige schoen met een goede pasvorm kan de voet van uw kind al deels corrigeren. Ook kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de kinderfysiotherapeut. Die met specifieke oefeningen kan helpen bij het herstel van de klachten.

Goed passend schoeisel

De rol van goed passend schoeisel is erg groot. Het dragen van verkeerde of niet passende schoenen en sokken kan een grote oorzaak van stand afwijkingen in de voet zijn. De grootste reden hiervoor is dat de soepele kindervoet snel beïnvloedbaar is door krachten van buitenaf: krachten zoals schoenen en sokken. Door de soepelheid zal het kind geen pijn aangeven bij het dragen van een niet passende schoen. Daarom is het extra belangrijk dat ouders hier extra op letten. Als je kindje twee tot drie weken goed zelfstandig kan lopen, kunnen de eerste kinderschoentjes worden aangeschaft.

Waar moet een kinderschoen aan voldoen?

Goedkope kinderschoenen, die weinig steun geven zijn niet per se slechter voor de ontwikkeling van de voeten van je kind dan degelijke leren stappers. Stevige schoenen bieden meer comfort en beschermen beter tegen invloeden van buitenaf. Maar wetenschappelijk is vastgesteld dat juist soepel schoeisel de natuurlijke ontwikkeling van kindervoeten het minst schaadt. Heeft je kind een afwijkende voet, zoals een platvoet, holvoet of klompvoet, is je kind hypermobiel dan zijn stevige schoenen, eventueel met een speciale inlegzool, soms een must.

Het is vooral belangrijk dat kinderschoenen goed passen. Ze moeten ruim genoeg zijn voor de ontwikkeling van de voet in de lengte en breedte. Je kind moet zijn tenen kunnen spreiden, buigen en bewegen. Je kind moet zijn voetzool ongehinderd kunnen afwikkelen. Vooral bij jonge kinderen kan een harde schoenzool, die moeilijk buigt leiden tot een verkeerd looppatroon. Wanneer je je eerste kinderschoenen koopt, start dan zeker niet te vroeg. De schoen staat dan een goede ontwikkeling van de voetspieren en gewrichten in de weg.

Vind een praktijk

Wanneer uw kind klaagt en aangeeft pijnklachten te hebben in de voeten of benen, is dit altijd een goede reden om een podoloog of podotherapeut te raadplegen. Of heb je advies nodig bij de aanschaf van een goede kinderschoen? Maak dan een afspraak bij een podoloog of podotherapeut van Podozorg Nederland. Zij kunnen u het juiste advies geven. Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.